Gynækologiske lidelser
Vi behandler alle almindelige underlivssygdomme hos kvinder på Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart.
Poul Bak Thorsen har særlige kompetencer indenfor endometriose, infektioner, urogynækologi og blødningsforstyrrelserer og behersker behandling af alle almindelige kvindesygdomme (gynækologiske lidelser). Han har deltaget i talrige internationale og nationale forskningsprojekter indenfor gynækologi og obstetrik. Gynækologiske lidelser kan være ganske ufarlige, men ikke desto mindre ubehagelige – og for enkelte kvinder næsten invaliderende.
Her kan du læse om almindelige symptomer og gynækologiske lidelser, som vi behandler på Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart.
Blødningsforstyrrelser og pletblødning
Det er almindeligt at opleve gynækologiske lidelser som blødningsforstyrrelser og pletblødning – især, når du nærmer dig overgangsalderen. Du kan også have pletblødning under graviditeten eller i begyndelsen, når du bruger en ny form for prævention. Blødningsforstyrrelser kan behandles på forskellige områder, eksempelvis med kryobehandling, hvor vi fryser slimhinden med en metalprobe, som er afkølet med gas.
Blødning fra underlivet kan i sjældne tilfælde skyldes kræft i livmoderen, og det skal du naturligvis reagere på. Da er blødningen ofte brunlig og svag, og du oplever den måske bare som en pletblødning. Du skal være særligt opmærksom efter overgangsalderen, hvor risikoen for kræft i livmoderen stiger.
Hvis du bløder ved samleje, bør du kontakte din læge – også hvis du er yngre kvinde. Livmoderhalskræft giver som udgangspunkt ingen symptomer, og det er årsagen til, at du bliver indkaldt til smear-test hvert tredje år. Ved svære celleforandringer kan du imidlertid bløde fra livmoderhalsen, og det er vigtigt at få undersøgt hurtigt.
Kønssygdomme
Seksuelt overførte sygdomme kan give mange gener som svie og smerter, og eksempelvis klamydia kan også føre til barnløshed. På Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart behandler vi kønssygdomme og rådgiver om prævention til kvinder.
HPV er en seksuelt overført virus, som kan lede til livmoderhalskræft og som desværre koster unge kvinder livet hvert år. Vi anbefaler HPV-vaccine til alle piger inden den seksuelle debut, og i en del tilfælde kan det også være relevant for dig som seksuelt aktiv at få HPV-vaccinen.
Smerter ved samleje og underlivssmerter
Alt for mange kvinder går rundt med smerter i underlivet, og du kan have så ondt ved samleje, at det påvirker dit sexliv. Smerterne kan skyldes mange ting, gynækologiske lidelser eller eksempelvis spændte muskler i bækkenbunden efter fødsel eller traumer. I en del tilfælde kan vi henvise dig til en specialfysioterapeut, som hjælper dig med afspændingsøvelser.
Du kan også lide af eksempelvis underlivsbetændelse eller blærebetændelse eller – hvis smerterne er stået på over længere tid – tilstanden lichen sclerosus, som er en såkaldt autoimmun sygdom. Hvis du bliver hvid på indersiden af kønslæberne og har kløe, bør du blive undersøgt for lichen sclerosus.
På Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart undersøger vi dig og afklarer, om dine underlivssmerter eksempelvis stammer fra livmoderhalsen, livmoderen, æggelederne eller æggestokkene.
Kraftig menstruation og menstruationssmerter
De seneste årtier er vi blevet opmærksomme på, at eksempelvis endometriose er en tilstand, som mange kvinder lider af. Hvis du er så påvirket af smerter ved menstruation, at du har vanskeligt ved at arbejde, skal du muligvis udredes for endometriose. Op mod ti procent af alle kvinder i den fødedygtige alder lider af endometriose.
Kraftig menstruation er desværre et vilkår for mange kvinder, og den er ofte tiltagende op mod overgangsalderen. Vi kan på Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart blandt andet hjælpe dig med medicin, som begrænser menstruationen. Det kan også være nødvendigt, at du får en direkte undersøgelse/behandling af livmoderslimhinden for at afklare årsagen til blødningen. Dette afhænger af din tilstand, som vi udreder.
Celleforandringer og livmoderhalskræft
Hos Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart tager vi imod dig, som har fået konstateret celleforandringer hos din egen læge. Speciallæge Poul Bak Thorsen foretager en udvidet celleprøve, som inden for et par uger kan vise, om der er reel grund til bekymring.
Vi undersøger og behandler dig på Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet og rådgiver dig om det videre forløb.
Celleforandringer er ikke livmoderhalskræft
Du skal vide, at celleforandringer er ret almindelige og ikke er ensbetydende med livmoderhalskræft. Mange kvinder bliver chokerede og bange, når de får konstateret celleforandringer, men det er kun forstadier, og der er mange stadier af forandringer.
Årsagen til livmoderhalskræft er den seksuelt overførte HPV-virus, som er så almindelig, at næsten alle voksne i Danmark bliver smittet på et tidspunkt i deres liv. Der er altså kun en brøkdel af HPV-tilfældene, som fører til celleforandringer og livmoderhalskræft. En del celleforandringer forsvinder af sig selv, og mange celleforandringer kan vi behandle på Gynækologisk Klinik.
Vi undersøger dig naturligvis og foretager en række prøver for at afklare, hvilken grad af celleforandringer du har. Det kan gøre lidt ondt, og du må gerne tage nogen med til undersøgelsen.
Hjælper HPV-vaccination ved celleforandringer?
Du kender formentlig til HPV-vaccinen, men den giver formentlig ikke meget udbytte, hvis du allerede har celleforandringer. Det er derfor bedst at blive vaccineret, inden man bliver seksuelt aktiv. Via børnevaccinationsprogrammet bliver alle 12-årige piger (og fra 1. juli 2019 også drengene) tilbudt gratis HPV-vaccine hos deres egen læge. Dette må vi stærkt anbefale.
Du kan til gengæld få en vis gavn af en HPV-vaccine, hvis du skal have lavet et keglesnit. Det er vist, at risikoen for tilbagefald er halveret hos den gruppe, som bliver HPV-vaccineret i forbindelse med keglesnit.
Husk dine kontroller for celleforandringer
Cirka én gang om dagen får en kvinde i Danmark konstateret livmoderhalskræft, og celleforandringer skal naturligvis tages alvorligt.
Antallet er heldigvis faldende som et resultat af bedre screening og vaccination. Vi opfordrer dig til at overholde de regelmæssige tjek, som alle kvinder mellem 23 og 64 år får tilbudt. Her bliver en stor del af celleforandringerne opdaget. Du bør så vidt muligt overholde kontrollerne, så celleforandringerne ikke får mulighed for at udvikle sig.
Husk: Celleforandringer udvikler sig ret langsomt. Celleforandringer er ikke livmoderhalskræft.
Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)
Polycystisk ovariesyndrom, også kendt som PCO eller PCOS, er en af de lidelser, som patienter bliver henvist til Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart med. Vi behandler kvinder med PCO/PCOS og rådgiver i forbindelse med eksempelvis graviditet. En del kvinder med PCOS har svært ved at blive gravide, og speciallæge Poul Bak Thorsen vil i forbindelse med barnløshed og fertilitetsbehandling fokusere på eksempelvis uregelmæssig eller manglende menstruation. Dette kan være et tegn på polycystisk ovariesyndrom.
PCOS skyldes en hormonforstyrrelse
Hos Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart kan vi konstatere PCO/PCOS ved en ultralydsscanning. Polycystisk betyder mange blærer og ovarie betyder æggestok, og hos kvinder med PCO/PCOS kan vi ved scanningen se blærer på æggestokkene.
Somme tider kan vi allerede inden ultralydsscanningen se, at du har PCO/PCOS. Lidelsen giver en del kvinder uren hud, hårvækst i ansigtet og på kroppen og tendens til tyndt hår, fordi de har forhøjet mandligt kønshormon i kroppen. En del kvinder med PCO/PCOS er desuden overvægtige med en typisk æblefacon, hvor fedtet sætter sig omkring maven.
PCOS og graviditet
Hvis du har PCO/PCOS og især hvis du gerne vil være gravid, sætter vi ind med behandling med Metformin. Det er egentlig medicin mod type 2-diabetes, og den hjælper med at holde dit blodsukker stabilt. Det betyder, at Metformin gør det lettere for dig at tabe dig, hvis du er overvægtig.
Du skal være forberedt på, at det kan kræve en del indsats at blive gravid med PCO/PCOS. Vi skal nok hjælpe og støtte dig på Gynækologisk Klinik.
PCOS rammer mange kvinder – også de slanke
Overvægten er problematisk, fordi PCO/PCOS har nogle følgesygdomme som øget risiko for diabetes. Dette problem forstærkes af overvægten. Det er vanskeligt for overvægtige kvinder med PCO/PCOS at tabe sig, fordi de har tendens til insulinresistens.
Hvis du har PCO/PCOS, kan det være en fordel at omlægge kosten til lowcarb svarende til kosten for patienter med diabetes. Det vil sige ud med sukker, alkohol og kulhydrater og ind med store mængder grøntsager. Du bør motionere regelmæssigt og generelt være opmærksom på at holde dig sund.
Det er ikke alle kvinder, som er overvægtige, når de har PCO/PCOS. Slanke kvinder kan også have vanskeligt ved at blive gravide, have uønsket hårvækst og uren hud – og de har også risiko for følgesygdommene.
Derfor: Hvis du har PCO/PCOS, skal du helst være et dydsmønster. Grøn kost og masser af motion.
Lichen Sclerosus
En af de gynækologiske lidelser, vi jævnligt ser på Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart, er lichen sclerorus. Sygdommen har ikke noget dansk navn, men det er en kronisk hudlidelse med forandringer og skrumpning af huden ved skeden. Sygdommen er ofte stærkt kløende med tynd og sårbar hud eller slimhinde, der let kan revne. Der kan med tiden komme forsnævring af skedeindgangen.
Hvide kønslæber, kløe og revner
Du kan have lichen sclerosus, hvis du har langvarig tør kløe omkring de indre kønslæber og tendens til revner ved samleje. En del kvinder har svie og smerter gennem flere år, inden de bliver henvist til speciallæge i kvindesygdomme og graviditet for nærmere undersøgelse. Rigtig mange har i en årrække fået behandling for svamp. Der er en øget risiko for infektion og svamp i området, og du kan have revner og sår, som ikke vil hele.
Hvis du bliver hvid og bleg omkring kønslæberne, bør du kontakte din læge og bede om en henvisning til gynækolog, for det er et typisk symptom ved lichen sclerorus.
Lichen sclerorus er en autoimmun sygdom
Vi ved ikke, hvorfor du får lichen sclerorus. Det er en autoimmun sygdom, hvilket vil sige, at man danner antistoffer mod sit eget væv. Sygdommen kan ses hos kvinder i alle aldre, men den er hyppigst hos midaldrende kvinder. Lichen sclerosus er ikke smitsom.
Lokalisation af sygdommen
Lichen sclerorus forekommer symmetrisk i underlivet, omfattende oftest klitoris og de små skamlæber, men kan ses i hele mellemkødet og ned mod endetarmen. Lichen sclerosus går ikke op i skeden.
De hyppigste symptomer er kløe og rifter.
Behandling af lichen sclerosus
På Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart stiller vi diagnosen lichen sclerorus ved en vævsprøve fra det forandrede område. Derefter bliver du behandlet med Dermovat-creme, som er et stærkt hudmiddel med binyrebarkhormon.
Dermovat creme 0,05% og ofte i kombination (andet tidspunkt end Dermovat) med en fed creme, f.eks. Dr. Warming creme.
1. måned 1 gange dagligt
2. måned 2-3 gange ugentligt
3. måned 1-2 gange ugentligt
Vedligeholdelsesbehandling af lichen sclerosus
Dermovat 1-2 gange om ugen.
Kontrol efter lichen sclerosus
Efter 3-4 måneder. Vi har tidligere anbefalet årlig kontrol, men meget taler for at du selv skal reagere, hvis der kommer symptomer, som ikke reagerer på behandling. Vi kontrollerer derfor ikke altid patienterne årligt.
Hvad kan jeg selv gøre?
Undgå at irritere huden omkring skedeindgangen. Lad være med at bruge sæbe og andet, der kan irritere, f.eks. hygiejnespray. Nøjes med at vaske dig med vand en gang om dagen. Brug løstsiddende tøj og undertøj. Ved samleje er det vigtigt med et smøremiddel, og vegetabilsk olie er her bedst, da det ikke indeholder alkohol eller konserveringsmidler. F.eks. mandelolie eller olivenolie. Gør det ondt ved samleje, kan du eksempelvis anvende Xylocain-gel 15-20 minutter før samlejet, men det må ikke smøres på området ved klitoris og ind i skeden, så forsvinder følelsen.
Prognose – og opmærksomhed
Vær opmærksom på, at der er sammenhæng mellem lichen sclerosus og hudkræft. Sandsynligheden for at udvikle kræft for en kvinde, som behandles og kontrolleres for lichen sclerosus er mindre end 5%.
Hos en velbehandlet patient er risikoen med stor sikkerhed lavere endnu.
Nye behandlinger af lichen sclerosus
Der er stigende opmærksomhed på, at nogle patienter har gavn af laserbehandling. Vi henviser til behandling på sygehus, hvis den traditionelle behandling med binyrebarkhormon ikke har tilstrækkelig effekt.